3 Energetische niveaus

dantien of energiecentra

We kunnen bij de mens drie energetische niveaus onderscheiden. De Chinezen noemen dit dantien of energiecentra.

Het laagste niveau is dat van onze positie op de aarde, onze balans, maar ook onze aarding. Het is ons contact en onze verbinding met moeder aarde. Dat is het lower dantien. Het is het gebied van de navel naar de voeten.

Het eigenlijke dantien oftewel ons zwaartepunt, bevindt zich 2 vingers onder onze navel, twee vingers in het lichaam.

Ons lichaam is in evenwicht wanneer dat punt zich bevindt binnen de cirkel gevormd door onze voeten. Buigen we naar voor en komt dat punt voorbij onze tenen, dan dreigen we te vallen.

Omdat we niets kunnen doen wanneer we uit evenwicht zijn, is ons lower dantien van heel groot belang. Het is de basis van alles.

Het tweede niveau beslaat het gebied tussen onze navel en de onderkant van de keel. Het eigenlijke middle dantien komt overeen met wat men ook de hartchakra noemt. Die ligt op het borstbeen, precies op de kruising tussen de mediaanlijn van het lichaam en de horizontale tepellijn (in liggende positie).

Dit dantien is ons energetische en emotionele venster op de wereld. Het hart is sterk verbonden met onze emoties en onze kracht.

Wanneer we ‘ingezakt’ naar voor buigen, dan sluiten we dit dantien en stralen we geen kracht uit. Dat zie je bij mensen die depressief zijn, zij lopen voorovergebogen en maken geen sterke indruk.

Het omgekeerde is ook niet goed. Dat is het haantjes gedag, de borst vooruit… Die mensen maken een eerder agressieve indruk en werken afstotend.

Een sterke houding is een rustige, ontspannen houding die precies het midden houdt tussen die twee.

Je kan dit voelen aan het sternum, het knobbeltje aan het einde van het borstbeen. Als dat een putje is, maak je een zwakke indrukt en trek je dikwijls agressie aan. Als het een bolletje is, ben je uitdagen en lok je agressie uit.

Wanneer je onderste dantien in balans is waarbij je stevig met beide voeten op de grond staat en je middelste dantien staat open (noch bolletje, noch putje), dan maak je een stevige, ontspannen indruk en ben je in staat om een positieve verbinding met je omgeving aan te gaan.

Dan ben je klaar om tevens een sterke mentale connectie aan te gaan. Dit doe je met het hoogste energetische niveau of je higher dantien. Dat omhelst je hoofd met als centrum het zo genaamde derde oog. Dat is het punt op de mediaanlijn en de kruising tussen de twee wenkbrauwen.

Wie de ogen neerslaat of het hoofd buigt, zoals een verlegen persoon, maakt geen sterke indruk. Evenmin als een hautain persoon die over de mensen heen kijkt.
De beste manier om een goede mentale verbinding aan te gaan is de anderen op een rustige, ontspannen manier in de ogen te kijken.

Volledig in je kracht gaan staan en blijven, betekent je drie energetische niveaus op de juiste manier open te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *