De relatie tussen Qi Gong en Feng Shui

Feng shui (spreek uit als “feng sjweej”) betekent letterlijk ‘wind en water’.
Het is een meer dan 3000 jaar oude Chinese filosofie die ons leert hoe onze omgeving invloed kan uitoefenen op ons geluk of welzijn.

Qi Gong (spreek uit als “tsjie koeng) betekent letterlijk ‘werken met energie’.
Dit is een meer dan 7000 jaar oude Chinese discipline die leert hoe houdingen en bewegingen invloed hebben op de energiedoorstroming in het lichaam en zodoende op onze gezondheid en goed voelen.

Beiden hebben dus heel wat met elkaar gemeen en vullen elkaar op zijn minst aan.

Allebei zorgen ze voor een goede energie doorstroming, balans en harmonie en maken verbinding tussen de mens en zijn omgeving.

Het is duidelijk dat onze omgeving invloed heeft op ons goed voelen en dat eventuele blokkades in ons lichaam onze gezondheid bedreigen.

Feng shui zegt dat Qi (energie) drijft op de wind (feng) en zich zo verspreidt, terwijl het blijft waar water (shui) is. Een goede omgeving zorgt ervoor dat energie zich kan verspreiden en kan doorstromen terwijl het op de juiste plaatsen op zijn plaats gehouden wordt.

Een rommelige omgeving is alvast niet bevorderlijk voor een goede doorstroming……
Feng shui leert hoe we harmonie kunnen scheppen tussen natuurlijke en gecreëerde vormen zodat wat niet natuurlijk is toch met de natuur in harmonie gebracht kan worden.
Hierdoor verbeteren we de relatie tussen de mens en zijn leef- en werkomgeving en stimuleren we de natuurlijke energie of Qi.

Qi Gong doet precies hetzelfde, maar dan binnen het menselijke lichaam zelf. Het zorgt voor evenwicht en harmonie tussen yin en yang, innerlijke en uiterlijke, beweging en rust. Het zorgt ervoor dat we genoeg energie opdoen en niet teveel energie verspillen. Het brengt rust en ontspanning en leert hoe we vanuit ontspanning beter kunnen functioneren dan vanuit spanning en helpt ons zo stress onder controle te krijgen.

Hoewel Qi Gong verschillende rustige bewegingsoefeningen en houding geeft, is het vooral een manier van bewust leven en zijn.

Zowel Feng shui als Qi Gong dragen op actieve wijze bij aan ons goed voelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *