Het belang van een goede houding (voor een goede gezondheid en vitaliteit)

Om gezond en vitaal te zijn en te blijven heeft ons lichaam energie nodig.
Dit onder vorm van de juiste voeding, zuurstof, zonlicht, enz…

Onze cellen en organen hebben zuurstof nodig om energie om te zetten. Via het bloed wordt die zuurstof doorheen het lichaam getransporteerd.

Een goede doorstroming van bloed door ons lichaam is daarbij heel belangrijk. Bij stremming of blokkade krijgen bepaalde organen en cellen minder zuurstof en energie, waardoor ze minder goed functioneren en we ziek worden.

Volgens de Chinese geneeskunde zijn blokkades de voornaamste veroorzakers van ziekten. Blokkades ontstaan vooral door een verkeerde houding (zowel fysiek als mentaal).

De Chinese discipline Qi Gong leert wat een goede houding is, die zorgt voor een vlotte doorbloeding.?

Aan wat moet een goede houding beantwoorden?

Voor een goede houding moeten we in evenwicht zijn en ontspannen in die toestand kunnen blijven.

Wanneer we dreigen ons evenwicht te verliezen of te vallen, dan ontstaat stress en spanning en blokkeren we. Een toestand die we niet lang volhouden.

We zijn in balans als ons zwaartepunt (Chinezen noemen dat het dantien) zich binnen de cirkel gevormd door onze voeten bevindt.
Staan onze voeten tegen elkaar, dan hebben we maar een kleine cirkel en zijn we sneller uit evenwicht.

Staan onze voeten ver uit elkaar dan staan we stabieler, maar boeten we in aan flexibiliteit.

De bedoeling van een goede houding is ook dat we geen energie verbruiken om in die houding te blijven. Als we spieren nodig hebben om een bepaalde houding aan te houden, verbruiken we energie en worden we snel moe.

De basis van onze houding is onze skeletstructuur. Onze botten geven stabiliteit aan ons lichaam en onze gewrichten zorgen ervoor dat we kunnen bewegen. Spieren zetten de gewrichten in beweging.

Wanneer we onze spieren moeten gebruiken, verbruiken we niet alleen energie, maar produceren we ook melkzuur wat voor verzuring van het lichaam zorgt.

Qi Gong leert ons om te bewegen en te handelen door zo weinig mogelijk spierkracht te gebruiken. Ondermeer door zoveel mogelijk gebruik te maken van onze skeletstructuur en van de zwaartekracht.

Staan, liggen, zitten, maar ook lopen en handelen vereist dat we onze skeletstructuur gebruiken. Om die te laten bewegen, gebruiken we spieren. Met de juiste bio-mechanica beperken we dat spiergebruik tot een minimum. Anders verbruiken we niet alleen teveel energie maar komt er ook verkeerde spanning op die gewrichten waardoor ze stram worden en blokkeren.

Spanning zorgt ook voor pijnen, zoals lage rugpijn. Een kwaal waar heel wat mensen last van hebben en die hoofdzakelijk veroorzaakt wordt door een verkeerde houding. Een houding waarbij er bijvoorbeeld te veel of verkeerde druk op de ruggenwervels komt.

Hierdoor kunnen ook hernia ontstaan waarbij de tussenwervelschijf van tussen de wervels uit geduwd wordt en zenuwen gaat blokkeren.

Een goede houding en juist bewegen vermindert de druk op de wervels en de kans op hernia.

Veel mensen torsen een grote (denkbeeldige) last op hun schouders en hebben dan ook veel last van hun schouders en nek. Wat niet zelden resulteert in spanningshoofdpijn of hoofdpijn in het algemeen.

Schouders recht, borst vooruit, kin omhoog, knieën gestrekt was de fiere houding die vele mensen in hun jeugd op school nog aangeleerd kregen. Hoewel deze houding beter is dan een ineengezakte houding of ‘hangen’ of ‘liggen’, is ze toch nog de oorzaak van vele blokkades, voornamelijk in schouders en nek.

We moet niet perse alle lasten willen torsen. Een goede houding laat ‘loslaten’ toe en zorgt voor verlichting. Het begin van zich ‘goed voelen’.

bezoek onze blog voor meer feelgood tips en advies.

Getagd , , , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *