Verkouden? den, tijm en salie siroop

Een verkoudheid kan knap vervelend zijn en liefst willen we er zo snel mogelijk vanaf.

Gelukkig biedt de natuur ons enkele goede middeltjes, met name Den – Salie – Tijm.

Tijm is één van de oudste geneeskruiden.

Tijmkruid bevat de etherische olie thymol, een prima ontsmettingsmiddel met antibacteriële eigenschappen en het wordt al sinds de middeleeuwen gebruikt in kruidenmiddeltjes.

Vroeger noemde men tijm ook wel “het antibioticum van het arme volk”.

Salie is bekend om zijn geneeskrachtige werking. Het werkt ontsmettend en wordt wel gebruikt tegen ontstekingen van met name de slijmvliezen.

Dennenknoppen werken dan weer heel goed tegen sinusitis en hoofdverkoudheid. In hoestsiropen wordt het gebruikt voor alle aandoeningen van de ademhalingswegen.

De drie samen vormen een goed afweermiddel tegen een verkoudheid en voor het gemak kunnen we ze verwerken in een siroop.

We vertrekken van gedroogde kruiden die we in de natuurvoedingswinkel kopen.

Van ieder nemen we 100 gr.

Samen met 900 ml water brengen we die aan de kook en laten zo’n 10 minuutjes koken.

Zeef het geheel door een neteldoek zodat je een zuivere vloeistof over hebt.
Ondertussen ruikt je keuken al overheerlijk naar deze kruiden en merk je het positieve effect op de luchtwegen.

Na uitlekken hou je ongeveer 700 ml kruideninfuus over.

Dit gaan we opnieuw aan de kook brengen en er suiker aan toevoegen. Begin met zo’n 450 gr suiker.Naar smaak kan je er tijdens het koken nog wat aan toevoegen.
Hoe meer suiker, hoe dikker de siroop wordt.
Maar houdt er rekening mee dat de siroop tijdens het afkoelen nog wat gaat indikken.

Bovendien mag de siroop wat vloeibaarder zijn.

Per slot van rekening gaat het om de werkzame stoffen van de kruiden en niet om de suiker.

De beste suiker om te gebruiken is kandijsuiker op koord, dat is de zuiverste.
Maar gewone riet- of kandij suiker zal ook wel goed zijn.

Laat het mengsel gedurende een kwartiertje doorkoken en roer regelmatig om aanbakken te voorkomen.

Na afkoelen is je gezonde siroop klaar voor gebruik.

Best kan je hem bewaren in een vooraf gesteriliseerde fles. In de koelkast kan dat ongeveer een jaar.

Om de fles te steriliseren plaats je die in een koude oven. Warm de oven op tot 130° en laat de fles als daarin zo’n 20 minuten staan.
Let op om je niet te verbranden als je ze eruit neemt!

Je kan nu die vervelende verkoudheid te lijf gaan met overheerlijke siroop.

Voor volwassen en kinderen boven de 12 jaar is de aanbevolen dosis 4 maal daags een eetlepel (15 ml). Kinderen boven de 6 maanden 4 maal daags een dessertlepel (8 ml)

Begin hiermee bij de eerste symptomen van ziekte zoals keelpijn of hoesten. De siroop verlicht meteen de klachten.

Ook ons afweersysteem reageert prima op preparaten met tijm die de verhoogde aanmaak van witte bloedlichaampjes bevorderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *